Tobruk

Napsali o nás

Armáda bude mít historický "Top Gun"

FINANCOVÁNÍ FILMU TOBRÚK 
 
Ministerstvo obrany a Armáda České republiky se poprvé v novodobé historii zapojily do české kinematografie. Spolu s komerčními společnostmi, ministerstvem kultury a Českou televizí podpořily chystaný historický film Tobrúk režiséra Václava Marhoula. 'Čeští váleční veteráni si zaslouží, aby se o nich vědělo, protože v sobě nesou poselství slov jako vojenská čest nebo hrdinství,' uvedla ministryně obrany Vlasta Parkanová

'Stejně jako US Navy, US Airforce a US Army podporují tvorbu z Hollywoodu, tak se i česká armáda snaží dbát o rozvíjení našich vojenských tradic,' doplnil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Ministerstvo podle něj Tobrúk podpořilo několika miliony korun. 

 Námětem filmu jsou osudy československých vojáků, kteří v řadách 11. praporu britské armády v roce 1941 a 1942 bránili severoafrický přístav Tobrúk. Točit se začne 2. září v pouštních exteriérech v Tunisu, kde filmový štáb stráví deset týdnů. Poté se filmaři přesunou na deset dní do pražských ateliérů. Výroba počítá s 58 filmovacími dny. 

'Není to velkofilm, neútočí tam třicet tisíc vojáků, nejezdí tanky, je to komorní příběh našich zahraničních vojáků. Současně to ale nebude žádná prvoplánová historická agitka,' prohlásil Marhoul. 

Co se týče rozpočtu, půjde o jeden z nejambicióznějších filmových projektů příštího roku. Producenti odhadují, že film bude stát kolem 80 milionů korun, náklady se však mohou v průběhu natáčení ještě zvýšit. 'Od našich partnerů máme v tomto momentu pokryto 55 milionů korun, 25 milionů stále chybí. Věřím ale, že když budeme mít film na celuloidu, tak se zbytek povede sehnat,' tvrdí Marhoul. 

Nejdražším českým filmem tak zůstává snímek Juraje Jakubiska Bathory (324 milionů korun), jehož premiéra proběhne 25. října. Svěrákův Tmavomodrý svět (2001) stál 240 milionů korun, připravovaný Protektor (premiéra v roce 2009) Marka Najbrta počítá s částkou 62 milionů korun. 

Patrně největším koproducentem Tobrúku, co se týče peněz, se stala Česká televize, která ovšem tají, jak velkou sumou se podílí na natáčení. 'Je to největší částka, kterou ČT do filmu kdy vložila. Tobrúk je velmi náročný projekt a Václav Marhoul by ho bez účasti ČT nedal dohromady,' uvedl produkční ČT Jaroslav Kučera. 

Milionové částky do projektu vložily také Poštovní spořitelna, RWE Transgas nebo ministerstvo kultury. 'Celkem jsme na Tobrúk přispěli pěti miliony korun,' uvedl předseda rady Fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie Tomáš Baldýnský. 'Podíl soukromých a veřejných peněz je 50 na 50,' doplnil producent a režisér v jedné osobě. 

Marhoulovi se povedlo sehnat také osm milionů korun od slovenských partnerů - na oplátku ale musel slíbit, že slovenská premiéra Tobrúku proběhne ještě před českou. Zatímco na Slovensku diváci film Tobrúk poprvé na plátně uvidí 29. srpna 2008, v Česku to bude až 10. září. Podle Parkanové je také možné, že do filmu bude chtít finančně vstoupit slovenské ministerstvo obrany. 

Ve vyspělých zemích je obvyklé, že armády participují na filmových projektech, které se zabývají vojenskou tematikou nebo které mají podpořit nábor nových rekrutů. Tak tomu bylo v případě Top Gunu (1986), filmu The Stripes (1981), na který přispěla americká armáda, nebo nedávného francouzského filmu Sky Fighters: Akce v oblacích (2005). 'České ministerstvo obrany nikdy samo natáčení filmu iniciovat nebude, finančně bychom to neutáhli,' vysvětlil Čírtek.

Hospodářské noviny | 27. 04. 2007 | Aleš Borovan

zpět >>