Tobruk

Napsali o nás

Herci dostávají před filmováním Tobruku pořádně zabrat

Na ohňovou dráhu -vpřed! Zazní povel a první dvojice v plynových maskách a britských uniformách z druhé světové války mizí v podzemním bunkru, ze kterého se valí dým.

 Tak začala ve čtvrtek jedna z kapitol týdenního výcviku třinácti herců, kteří mají pod vedením režiséra Václava Marhoula ztělesňovat československé vojáky v připravovaném filmu o bitvě u libyjského Tobruku z přelomu let 1941-42. 

To nejhorší je ještě čeká 

Z herců tečou proudy potu, masky mají na obličejích už víc než hodinu. Když skončí v ohni a dýmu, začínají se zakopávat a klást minová pole.

 'Je to nářez, ale to, co tu zažívají, není ještě nic proti tomu, co je čeká,' řekl Marhoul v uniformě majora. Podle velitele výcviku plukovníka Karla Klínovského není cílem týdenní přípravy naučit herce vojenskému řemeslu. 'Dohodli jsme se, že vytvoříme podobné podmínky, jaké byly v pouštní válce, že dostaneme herce na hranici fyzické námahy, kterou jsou schopni snášet. Dostaneme je do mezních situací, na které by se režisér mohl při natáčení odvolat,' vysvětlil Klínovský.

 Dodal, že herci toho mnoho nenaspí, mají jen chvilky na odpočinek a jídlo. Přišli o mobily, televizi, rádio, jakýkoli styk s okolím. Zato mají na programu noční výpady i pořadová cvičení s plnou výstrojí.

 Armáda se na připravovaném filmu Tobruk podílí nejen přípravou herců ve vyškovském výcvikovém středisku. Ministerstvo obrany přispěje do osmdesátimiliónového rozpočtu filmu dvanácti milióny, protože má podle mluvčího Andreje Čírtka ze zákona povinnost pečovat o propagaci armády. 
 
Válečný film, ne historická epopej 
 
Václav Marhoul je s přípravou spokojen. Tobruk bude podle Marhoula válečný film, ale ne historická epopej. Spíš komorní drama. 'Bude to o mladém muži, který se hlásí na Středním východě jako čs. dobrovolník plný ideálů, ale nakonec poznává, že válka je úplně něco jiného než jeho romantické představy,' vysvětlil Marhoul.

 Do nového filmu vybíral méně známé tváře - například představitel hlavní role Jan Meduna hrál zatím jen v divadle, a ani Petr Vaněk a Robert Nebřenský nemají za sebou mnoho filmových příležitostí.

 A co herci? 'Člověk potí krev, ale zatím nelituji, že jsem se rozhodl přijmout nabídku,' řekl Právu herec brněnské Mahenovy činohry Petr Halberstadt.

Právo | 20. 07. 2007 | Jan Chmelíček

zpět >>