Tobruk

Napsali o nás

V rozpálené poušti padla první klapka filmu Tobruk

Praha, Tunis - V osm hodin ráno včera v Tunisku u vesnice El Sabria odstartovalo natáčení válečného dramatu Tobruk. Odlehlá část regionu Douz se tak první klapkou proměnila v budoucí bojiště.

 Střílení však přijde na řadu až za dva týdny. Snímek věnovaný příslušníkům československého pěšího praporu, kteří po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů na podzim roku 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední Spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye, se totiž točí chronologicky podle scénáře. V úvodní scéně tedy na korbě malého náklaďáku přijeli do ležení hlavní hrdinové, které představují Jan Meduna a Petr Vaněk. Na dnešek mají filmaři v plánu záběry, kdy vojáci vykládají bedny, nováčci se ubytovávají ve stanech a ostatní se vytrácejí za svými zájmy - někdo na bohoslužbu, někdo do nevěstince.

 Ještě před spuštěním kamery absolvovali všichni herci týdenní výcvik v poušti, po němž jim režisér Václav Marhoul dopřál krátký sobotní oddech. Volno prý třináctka statečných, k nimž patří ještě Robert Nebřenský, Michal Novotný či Matěj Hádek, vesměs prospala.

 I při natáčení zůstává tým pod dohledem lékaře Jaroslava Pecháčka. 'Teplota: pětačtyřicet stupňů ve dne, kolem třiceti v noci,' vzkázal režisér Václav Marhoul. Za dva měsíce - 2. listopadu - se štáb vrátí do Česka, kde natočí ještě několik scén v ateliéru a vyloďování na Slapech. Premiéra bude 11. září 2008.

Mladá fronta Dnes, iDnes.cz | 03. 09. 2007 | (spa)

zpět >>