Tobruk

Napsali o nás

Herce filmu Tobruk prověří výcvik ve Vyškově

Praha - Krev, pot a slzy slibuje scenárista, režisér a producent Václav Marhoul hercům svého připravovaného filmu Tobruk, s jehož natáčením začne 2. září v tuniské poušti. Tvrdou přípravu považuje za nezbytnou i proto, že ani jeden z herců neabsolvoval vojenskou prezenční službu. A tak už v příštích dnech prověří jejich schopnosti na prvním z kurzů, který pro ně uspořádá na výcvikové základně NATO ve Vyškově. Sraz mají ve čtvrtek 19. července v 10:00 na hlavní bráně vyškovských kasáren.
Mezi dvanáctkou statečných jsou například Jan Meduna, Michal Novotný, Petr Lněnička, Robert Nebřenský, Matěj Hádek a Kryštof Rímský.


"Stráví mnoho týdnů v poušti a budou žít jako vojáci ve stanech. Odevzdají civil, budou si sami vařit a pečovat o zbraně," řekl ČTK Marhoul, který vyhlásí prohibici, příděl jídla bude limitován a jen vody bude dostatek. Tvrdé chlapy z nich chce udělat i proto, že budou muset zvládnout pětačtyřicetistupňová vedra ve stínu, přítomnost zmijí a škorpionů, průjmová onemocnění i ponorkovou nemoc.

Marhoulův Tobruk připomene málo známou kapitolu druhé světové války, kdy příslušníci 11. čs. pěšího praporu Východního po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední strategický přístav na severu Libye ovládaný spojenci. Premiéra snímku s rozpočtem 80 milionů korun bude 10. září 2008.

"Vyškovský kurz má taktický námět bitvy u Tobruku. Jeho smyslem je i navození atmosféry pro natáčení v Tunisku a v neposlední řadě to, aby si každý z herců ověřil fyzické a psychické hranice," řekl ČTK Marhoul, který je majorem v záloze. Nezastírá, že výcvik bude tvrdým drilem. Každý den bude připraveno deset výcvikových hodin po padesáti minutách doplněných večerním a nočním zaměstnáním.

"Herci budou cvičit s replikami zbraní, které naši vojáci používali při svém působení u Tobruku. Alkohol bude přísně zakázán, civilní oděv a mobilní telefony hercům odebereme už při nástupu do kurzu," dodal Marhoul. Podle něj se nikdo z herců zatím neomluvil. Čeká je ženijní, pořadová, střelecká, taktická i zdravotnická příprava, topografie i strážní služba.

Metodu Stanislavského, na vlastní kůži zažít tvrdé podmínky vojáků bojujících v poušti, uplatní Marhoul i týden před začátkem natáčení přímo v Tunisku, kde se bude natáčet až do začátku listopadu. Ten však bude koncipován přímo pro potřeby pouštní bojové činnosti.

"Vůbec by to jinak nezvládli, nevěděli by, co tam hrají," vysvětlil. Trochu lituje ty z herců, kteří budou muset vzhledem k závazkům na svých mateřských divadelních scénách natáčení v Tunisu na několik dnů opustit a přijet do Prahy. "O to bude jejich návrat těžší," dodal.

ČESKÉNOVINY.CZ | 10. 07. 2007 | ČTK

zpět >>