Tobruk

Napsali o nás

Stát může dát miliony na Marhoulův film Tobruk

Na natáčení českého historického filmu Tobruk může stát přispět osm milionů korun. Veřejnou podporu už povolila Evropská komise, řekl to mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kristián Chalupa. Příběh popisuje osud československých vojáků, kteří za druhé světové války bojovali v Sýrii a Libyi. Jeho rozpočet dosahuje 60 milionů korun, natáčet se má letos.

Režisér Václav Marhoul chtěl původně začít už loni, později ho ale kvůli komplikacím s penězi odložil na letošek. Teď má téměř jistou finanční podporu státu. Společnost Silver Screen dostane sedm milionů od ministerstva kultury a další milion ze Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. Žádost o posouzení podpory podalo ministerstvo, doplnil Chalupa.

Rozpočet filmu dvojnásobně překračuje průměrné náklady výroby jednoho českého snímku. Část se má natáčet v tuniské poušti. Loni scénář zabodoval v českém kole soutěže scenáristů o americkou Hartley - Merrill Prize. Na letošním festivalu Berlinale byl projekt vybrán do stovky prestižních evropských projektů pro filmový trh European Film Market.

Snímek má připomenout památku příslušníků 11. čs. pěšího praporu Východního, kteří po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye

TÝDEN.cz | 15. 03. 2007 | ČTK

zpět >>