Tobruk

Napsali o nás

Václav Marhoul bude točit Tobruk

Praha - Václav Marhoul začne v září příštího roku natáčet film Tobruk o téměř neznámé účasti československých jednotek ve středovýchodních bojích 2. světové války.

Tobruk bude spíše psychologickým dramatem než válečným filmem. Marhoul nechystá velké válečné scény, ale drama několika příslušníků československého praporu v lybijské poušti. O filmu dnes mimo jiné řekl, že jeho základním principem bude velmi tenká linie mezi hrdinstvím a zbabělostí.

Česko-slovenský projekt bude stát kolem 60 milionů korun a je už z větší části zafinancován generálním partnerem filmu. Marhoul má napsanou čtvrtou, už téměř definitivní verzi scénáře. Proběhly už i obhlídky v Lybii, Egyptě, Sýrii, Tunisu a Maroku a tříměsíční pátrání ve vojenských archívech. Na únor Marhoul plánuje herecké castingy, do filmu chce obsadit méně známé herce pro zvýšení jeho autenticity. Na filmu se bude podílet štáb, s kterým Marhoul pracoval už na svém předchozím projektu Mazaný Filip.

Účast Čechoslováků v bojích o Tobruk je málo známou kapitolou české vojenské historie. I v dějinách české kinematografie jde o projekt ojedinělý, české válečné filmy se dosud zaobíraly spíše boji na východní či západní frontě (Nebeští jezdci, Tmavomodrý svět Jana Svěráka).

Aktuálně.cz | 02. 12. 2005 | Irena Hejdová

zpět >>