Tobruk

Napsali o nás

Rokycany kopírovaly Tunis

Rokycany/Muzeum na demarkační linii obsadil včera dopoledne početný štáb filmařů. Dotáčel zde některé pasáže pro válečný snímek Tobruk.

"Potřebujeme připravit pět sekvencí a tenhle areál je ideální," zdůraznil režisér Václav Marhoul. Jen záběr na střílejícího vojáka (ústřední postavu ztvárňuje Jan Meduna) zabral několik desítek minut. V permanenci byli osvětlovači, kameramani, maskéři i odborníci na techniku. Těm pomyslně velel František Koch. Muž, který do ojedinělého zařízení na okraji Rokycan ´ přitáhl ´ desítky nákladních i bojových vozidel nebo sochy slavných vojevůdců. "Exponáty muzea byly k vidění v řadě filmů a seriálů. Od Zdivočelé země přes Pelíšky a ve výčtu bych mohl pokračovat klidně hodinu," uvedl Koch v krátké přestávce.
Vzápětí musel vyleštit pár samopalů, protože efekt musí být zkrátka dokonalý! V Tobruku nenajdete žádné známé herce. "Je to záměr, protože jsme chtěli dosáhnout vyšší autentičnosti," nechal se slyšet Marhoul. S kolegy i účastníkem tehdejších bojů strávil dva a půl měsíce v Tunisu, kde vznikala převážná část dramatu. Nyní se natáčení blíží do finále a zbývá vše sestříhat i opatřit hudebním podtextem. Zájem prý projevilo šestadvacet skladatelů.
Film má premiéru 10. září. Marhoul předpokládá, že o čtrnáct dnů později bude promítán i na Plzeňsku.

Češi ve válce

Ve 2. světové válce padlo, bylo umučeno nebo popraveno přes 50 milionů lidí. Z toho 360 tisíc Čechoslováků. Na straně spojenců bojovalo dobrovolně i 50 tisíc československých vojáků. Bojů v severní Africe se jich zúčastnilo osmnáct set. Na všech frontách jich po dobu tohoto strašlivého válečného běsnění padlo nebo zemřelo 7 790.

Rokycanský deník | 08. 03. 2008 | Václav Havránek

zpět >>