Tobruk

Napsali o nás

Hudbu k Tobruku složí hvězdní skladatelé

Očekávaný válečný film Václava Marhoula bude mít hudební doprovod z dílny amerického skladatele Richarda Horowitze a iránské skladatelky a vokalistky Sussan Deyhim.

O tom, kdo napíše hudbu k válečnému dramatu Václava Marhoula Tobruk, rozhodl konkurs. Na základě vítězství v něm tak bude mít hudební složka za autory dva umělce světového formátu, kteří se mohou pochlubit mj. Zlatým glóbem a nominací na Oscara.

"Konkursu na složení scénické hudby se zúčastnilo celkově 26 skladatelů, z nichž dobrá polovina měla bohaté zkušenosti v oblasti tvorby pro celovečerní film. Všichni obdrželi stejné zadání, kterým bylo složení hudby pro úvodní a závěrečné titulky a pak tři scény dle vlastního výběru. Jedinými cizinci byli dva slovenští skladatelé a také autorská dvojice Richard Horowitz a Sussan Deyhim. Z naší strany šlo spíše o pokus ve stylu "Co kdyby". K mému obrovskému překvapení však po přečtení scénáře souhlasili," shrnul okolnosti výběru skladatelů režisér Václav Marhoul.

Richardu Horowitzovi se dostalo mezinárodního uznání za nenapodobitelný hudební styl sjednocující klasickou, jazzovou a elektronickou hudbu s vlivy původní arabské hudby. Významná je jeho spolupráce s italským režisérem Bernardem Bertoluccim - za hudbu k dramatu Pod ochranou nebe (1990), na níž se podílel s japonským skladatelem Riuchi Sakamotem, získal Zlatý glóbus.

Na začátku 80. let se pracovně setkal právě s Iránkou Sussan Deyhim, s níž spolupracuje dodnes. Jejich společným dílem je řada operních představení, koncertních vystoupení a úspěšných alb. První z nich Azax Attra: Desert Equations podle mnohých dalo základy dnešnímu stylu nazývanému world music.

Společně také nahráli orchestrální hudbu k Vítězům a poraženým Olivera Stonea. Sussan Deyhim zdobí svým monumentálním hlasem, který nezapře perský původ, mnoho ceněných filmových soundtracků: např. na Oscara nominované Poslední pokušení Krista Martina Scorseseho (hudbu k němu složil a nahrál Peter Gabriel), milostné drama Nevěrná Adriana Lynea a Lovce draků Marca Forstera, za jehož hudbu byl autor Alberto Iglesias nominován letos na Oscara.

"Jako režisér se upřímně domnívám a hlavně cítím, že právě hudba Richarda Horowitze a Sussan Deyhim je přesně tou, kterou Tobruk vyžaduje. Oba žijí a pracují v Los Angeles, kde nakonec budou v tamějším studiu jednotlivé scénické motivy nahrány. Naše vzájemná komunikace probíhá maily, telefonáty, přeposíláváním obrazu a již zkomponované hudby," dodává Václav Marhoul.

Podle režiséra by se Horowitz měl v červnu osobně zúčastnit tzv. závěrečného míchání v pražském studiu Soundsquare. Premiéra Tobruku je plánovaná na 10. září. V současnosti po dokončení čistého střihu je pracovní postup u fáze výroby 2D triků a právě skládání scénické hudby.


iHNed.cz | 07. 04. 2008 | Roman Thorovský

zpět >>