Tobruk

Napsali o nás

Nestyda, Anglické jahody i Sněženky a machři slibují pestrý filmový podzim v CineStaru

České Budějovice/Ačkoli prázdniny nebývají právě stvořené pro návštěvu multikina, letošní nevypočitatelné léto a nejedna filmová novinka přilákaly do českobudějovického CineStaru během těchto dvou měsíců 82 021 diváků, za červenec to bylo celkem 39 871 diváků, za srpen 42 150.

Filmové antidepresivum

A které filmy nejvíce táhly? "Ke 31. srpnu se premiérový film Bathory objevil na filmovém plátně 210krát a navštívilo jej 27 269 lidí. Dalším hitem byl srpnový muzikál Mamma Mia! Ten přilákal do kinosálů 9630 návštěvníků, odehráno bylo 100 představení. Vall. I byl prezentován jako rodinný film a nezklamal.Asi stovku projekcí navštívilo 5357 diváků," prozrazuje generální manažerka multikina Svatava Kopečková s tím, že všechny tři filmy jsou stále v programu a těší se velkému zájmu diváků."Filmu Mamma Mia! se navíc povedlo to, co nebývá v kinosálech zvykem - lidé si zpívají nahlas, podupávají, často i tleskají během představení a vůbec si tento film dokonale užívajía doporučují sihomezi sebou jako antidepresivum - a není divu, v sále bývá velmi pozitivní atmosféra, která je spíše typická pro divadla. Proto není výjimkou, že diváci vidí tento film opakovaně," dodává Kopečková.

Tobruk doprovodí váleční veteráni

Také druhá polovina roku přináší atraktivní novinky, a to z české i zahraniční produkce. Minulý čtvrtek vstoupil do kin očekávaný snímek Václava Marhoula Tobruk. Válečný film, který se vrací do období druhé světové války, kdy čeští vojáci zasáhli do bojů v severní Africe.Režisér Marhoul se přípravě tohoto snímku věnoval pečlivě několik let, studoval v archivech, vyhledával dosud žijící pamětníky těchto bojů, poté podrobil herce drsnému vojenskému výcviku, na který navázalo velmi náročné natáčení v rozpálené poušti. Film přichází do multikina ve dvou kopiích, diváci si budou moci vybrat ze sedmi časů, o víkendu bude přidán ještě jeden," podotýká Svatava Kopečková a upozorňuje na netradiční roadshow, které provází uvedení filmu v českých kinech. Dluhy veteránů a bojovníků za svobodu. K nám dorazí tato roadshow v úterý 23. září, na náměstí Přemysla Otakara II. začne akce ve 14 hodin. Součástí akce bude ukázka historické a současné vojenské kolové techniky, současné i historické vojenské výzbroje a výstroje, ukázka bojového umění musado a další. Celou akci doprovodí swing/jazzová kapela Radka "Kajmana" Komoráše. "Po skončení akce na náměstí se přenese děj do multikina CineStar, kde filmová delegace vedená režisérem Marhoulem nejprve potěší filmové fanoušky na autogramiádě, posléze uvede ve 20 hodin slavnostní představení filmu a po jeho skončení bude debatovat s diváky. Vstupenky na toto představení jsou již v předprodeji," podotýká Kopečková.

Sedmička českých podzimních premiér

Z dalších očekávaných filmových novinek je film režisérky Michaely Pavlátové Děti noci - Ofka, který se těšil velkému zájmu publika na festivalu v Karlových Varech. Oba hlavní představitelé - Martha Issová a Jiří Mádl - získali právě na tomto festivalu prestižní cenu za herecký výkon. Film bude na programu multikinaod 25. září.Velkou říjnovou premiérou by měl být film režiséra Jana Hřebejka podle velmi úspěšné knihy Michala Viewegha Povídky o manžeství a sexu s názvem Nestyda. Vtitulní roli se představí Jiří Macháček, který také společně s režisérem Hřebejkem a autorem literární předlohy Vieweghem film přivezou v předpremiéře do Českých Budějovic ve středu 8. října.

Excelentní herecká obsazení

A protože meteorologové předpovídají už v listopadu sněhovou nadílku, přijde možná vhod další zajímavý čerstvý snímek. Film Anglické jahody režiséra Vladimíra Drhy nás vrátí do osudných dní okolo 21. srpna 1968 a na příběhu jedné rodiny ukáže, jak tyto historické události dokázaly zatočit s osudy lidí několika generací. Excelentní bude herecké obsazení filmu - Viktor Preiss, Pavla Tomicová, Nina Divíšková a celá řada dalších - i zcela nových tváří. Jihočeská premiéra je naplánovanánasobotu 8. listopadu.Druhou listopadovou velkou českou premiérou je komedie režiséra Martina Kotíka (naposledy režíroval film Všechno nejlepší s V. Preissem a Janem Dolanským) Vy nám taky, šéfe! který bude provázen velmi zajímavou marketingovou kampaní. Ta bude probíhat z větší části na internetu a velmi aktivně bude zapojovat diváky "do hry".Datem uvedení u nás na jihu je 21. listopad a filmová delegace by měla být hvězdná: vedle sympatického režiséra se setkáme i s hereckými stálicemi - Ivou Janžurovou a VáclavemVydrou. Z českých filmů ještě Svatava Kopečková připomíná Renčův Hlídač č. 47 s Karlem Rodenem v titulní roli, volné pokračovaní filmu Sněženky a machři, animovaný - první český3Dsnímek Kozí příběh - Pověsti staré Prahy, další dva díly dokumentů - Zapomenuté transporty - do Polska a Estonska . "V nabídce budou i velké zahraniční tituly - další příběhy Jamese Bonda - pod názvem Quantum of Solace s D. Craigem, rodinný animovaný film Madagaskar 2 a řada dalších titulů. Podzim má být pestrý a barevný, náš program takový bude, každý si určitě najde své téma, svého herce, svůj film," uzavírá Kopečková.

Táborský deník / 20.09.2008 / VLAĎKA PAVLOVÁ | 06. 10. 2008 |

zpět >>