Tobruk

Napsali o nás

Na náměstí "se válčilo" jako v Libyjské poušti

Režisér Václav Marhoul přivezl do Olomouce svůj nový film Tobruk, promítá ho Cinestar

Olomouc - Historická vojenská auta, zbraně, střelnice i uniformy, které měli na sobě vojáci ve válce v libyjském Tobruku v roce 1941. To všechno si lidé mohli prohlédnout v centru Olomouce, které tak včera odpoledne zvalo na český film Tobruk. Válečný snímek režiséra Václava Marhoula měl večer slavnostní premiéru v olomouckém Cinestaru. Po promítání mohli diváci diskutovat s tvůrci filmu.
Film chce připomenout osudy téměř osmi stovek československých vojáků, kteří za 2. světové války během bojů v severní Africe bránili lybijskou pevnost Tobruk. Snímek natáčel režisér Marhoul v tvrdých podmínkách v tuniské poušti. Herci před filmováním prošli vojenským výcvikem ve Vyškově. "Když jsem slyšel, že mi přijedou herci na výcvik, měl jsem pocit hrůzy. Ale díky jejich zápalu zvládli všechno na výbornou a teď bych si s nimi troufnul i na zahraniční misi," prozradil podplukovník Karel Klinovský.
Děj filmu se odehrává na podzim roku 1941 v době druhé světové války. Do Němci a Italy obleženého města Tobruku v severoafrické Libyi jsou odveleni vojáci 11. východního československého praporu. Mezi nimi i mladý voják Jiří Pospíchal, kterého hraje Jan Meduna. Jeho naivní představy o hrdinství brzy vezmou za své, když pozná nesnesitelné peklo africké pouště, každodenní ohrožení života a všudypřítomnou smrt. "Inspirací pro můj příběh se stala knížka Rudý odznak odvahy amerického autora Stephena Cranea," řekl režisér Václav Marhoul.
Do hlavních rolí filmu Tobruk obsadil sestavu mladých herců. Kromě zmiňovaného Jana Meduny i Michala Novotného, Matěje Hádka, Petra Vaňka, Radima Fialu nebo Roberta Nebřenského.
A jaký je film Tobruk? "Představuje surrealistický příběh českých vojáků, kteří se rozhodli vzdorovat nacistické Říši a za svobodu naší vlasti se vydali bojovat do Afriky. Film je poctou jejich hrdinství, což vlastně pocítíte na konci snímku," říká herec Andrej Polák, který hraje vojína Dundu.
Snímek Tobruk se bude v olomouckém Cinestaru promítat do příští středy.

Mladá fronta Dnes / 20.09.2008 | 06. 10. 2008 |

zpět >>