Tobruk

Napsali o nás

Tobruk: dřina, poklesky i archivní unikáty

Praha/ První trojdisk v historii českých DVD - to je velkoryse vypravený projekt Tobruk, který jeho režisér Václav Marhoul teď vysílá do prodeje a půjčoven. Trojdisk je to doslova vymazlený - nabízí snad vše, o čem fanoušci válečných filmů sní: samotný Tobruk (oceněný třemi Českými lvy), rozhovory s našimi válečnými veterány, vystřižené scény, přípravu na natáčení, večerní poetické chvíle v poušti a hlavně řadu archivních materiálů.

"Seděl jsem nad tím tři plné měsíce. Chtěl jsem, aby byl film na DVD opravdu kvalitně ošetřen a bonusy nabídly maximální informace a zábavu," říká Václav Marhoul a zdůrazňuje, že obzvlášť pyšný je na několik věcí. Na grafický vzhled nosičů kopírující věrně filmový pás, mimořádný počet jazykových verzí titulků (včetně českých pro neslyšící), komentář pro zrakově postižené, povídání s válečnými veterány a některé archivní kousky, například dokument Krysy pouště Tibora Podhorce z roku 1969. "Jeden disk je s filmem, druhé dva bonusové, přičemž na jednom je i DVD ROM s vybranými pasážemi pro stažení. Literární scénář, hudba Richarda Horowitze, nádherné vokály jeho partnerky Sussan Deyhim," vypočítává Marhoul. Upozorňuje také na interaktivní mapu - kde je možné pomocí ovladače "cestovat" podle vybrané kapitoly (místa, kudy táhl za války v Africe český 11. prapor) s kurzorem, na osobní fotoalbum generála Karla Klapálka či pietu pro plzeňského nadšence pro vojenskou historii Milana Dlouhého, jenž zemřel právě v době natáčení v Tunisku a celý štáb mu vzdal v poušti za zvuků trubky Jana Meduny hold. Divácky vděčnou kapitolou je i Herecká příprava přibližující půvabné okamžiky z výcviku herců ve Vyškově, např. přejíždění tankem nad ležícími herci či drsná "lekce" s tlačením naloženého džípu za, řekněme, vojensky nevhodný nápad...

"Příznivci historie, doufám, ocení i možnost srovnání reality s filmovými lokacemi - máme tu zachycena autentická místa bitvy a vedle nich tuniské lokace, kde jsme natáčeli," věří režisér, který na DVD zařadil i informace o Stephenu Craneovi, jehož kniha Rudý odznak odvahy ho inspirovala k napsání scénáře. Nechybí prý ani skrytý bonus, i když, jak tvrdí režisér, "existují záběry, které na DVD z různých důvodů nepatří." Unikátní je i cena - ačkoli jde o trojdisk, bude se DVD prodávat za cenu jednoho, tj. za 399 korun (bluray stojí 699 korun). Připraveno je šest tisíc DVD a tisíc nosičů blu- ray a na pultech je najdete ode dneška.

Olomoucký deník, Hranický deník, Kroměřížský deník, Slovácký deník, Valašský deník | 22. 04. 2009 | JANA PODSKALSKÁ

zpět >>