Tobruk

Napsali o nás

Válečný Tobruk bude soutěžit ve Španělsku, poté se ho ujme Sýrie

Válečné drama Tobruk Václava Marhoula slaví jeden úspěch za druhým. "Až tomu nemůžu uvěřit," říká Marhoul, který se před pár dny dozvěděl o dalším cenném pozvání pro svůj film: tentokráte na festival do Sevilly, a to navíc přímo do hlavní soutěže.

Festival se koná mezi 6. a 14. listopadem a jeho program tvoří přes 150 celovečerních snímků, v hlavní sekci pak celkem soutěží 16 filmů.

V rámci festivalu se navíc bude v sobotu 7. listopadu konat vyhlašování nominací na Evropské filmové ceny, kde má Tobruk šanci prosadit se hned v nejdůležitější kategorii - za nejlepší film roku.

Evropská filmová akademie jej před časem doporučila do nejužšího výběru,spolu s díly takových slavných režisérských hvězd, jako je Pedro Almódovar nebo Lars von Trier. Udílení samotných cen proběhne 12. prosince 2009 v německé Bochumi.

Tobruk, vyprávějící drama českých dobrovolníků za bojů 2. světové války v severoafrické poušti, uvede večer 9. listopadu na rudém koberci Václav Marhoul spolu s Richardem Horowitzem, autorem hudby oceněné Českým lvem.

Sevilla ovšem nebud posledním zastavením na velkolepém tažení Marhoulova filmu.

"Z Austinu mi volal kritik z Variety, který si náš film oblíbil na karlovarském festivalu, že jsme byli vybráni i do Damašku. Tam už ale nepojedu osobně, do Sýrie pojede Robert Nebřenský. Naštěstí má pro ten účel vhodný pas, což znamená s minimálním počtem razítkem a hlavně bez razítka z Izraele," říká režisér, který má se Sýrii bohaté zkušenosti z obhlídek předcházejících natáčení.

"Samozřejmě mám radost, že se o Tobruku takhle hodně mluví. Důležité ale je, že úspěch Tobruku pomáhá projektu, který chystám. Momentálně by se měla znovu rozjet jednání autorských právech. A díky Tobruku je naše pozice lepší, než bychom si mohli přát," raduje se Marhoul, jehož další film by měl ýt podle předlohy amerického literárního klasika.

 

Idnes.cz | 30. 10. 2009 |

zpět >>